Vfu

Nu när jag har varit ute på praktik och jobbat på olika förskolor har jag bara fått positiv respons. Det uppskattas verkligen att man är en manlig lärarstudent och manlig vikarie ute på förskolorna. Jag får höra hur viktigt det är med en manlig profil för barnen, föräldrarna till barnen blir ännu mer överraskad när de får höra att jag pluggar till förskollärare. Det finns så få manliga lärare på förskolorna, de flesta manliga lärarna är på högstadiet och gymnasiet. Sedan vet jag inte om det manliga könet är mer utsatt i förskolan pågrund av att det finns risk för att bli misstänkt för en rad olika saker. Har ju läst och hört om manliga pedagoger som aldrig blir accepterade eller får någon tillit bland personal och föräldrar och då tappar de gnistan att fortsätta inom yrket. Det var en manlig pedagog som aldrig fick byta blöjor eller vara själv med barnen, men det slutade med att han skolade om sig och bytte yrke. Det kan jag faktiskt förstå, att jobba och inte bli betrodd. Men något sådan bemötande har inte jag mött, än.

Det är bara att titta på våran klass som håller på att utbildas till förskolelärare, vi är 136 stycken varav 6 stycken är killar. Ingen stor grupp av manliga pedagoger direkt :)


Musik

Idag väntar ett musikaliskt verkstadspass till min stora förskräckelse, om jag hade svårt för teater så har jag svårare för musik. Tydligen ska vi få hålla i en sångstund inför de andra, det är okej att sjunga inför en barngrupp men att sjunga inför 24 andra vuxna... Kan bli en pers idag men man får väl bjuda lite på sig själv ;)


Det var länge sedan nu

Nu var det ett tag sedan jag bloggade, ack... måste bli bättre! Det har hänt rätt mycket sedan sist, gjort färdigt min 2:a VFU period och ska snart ut på min tredje. Min sjunde kurs har också börjat "Förskolepedagogik,
estetiska
lärprocesser,
skapande
och
lärande,

 FP3,
12
hp
". Kommer just från ett teaterpass med skuggteater och lära känna lekar. Har inte varit någon direkt teaterapa förut, men det var riktigt roligt idag. Man kan gömma sig bakom det stora vita draperiet och slippa alla granskande ögon, blir inte så påtagligt när publiken inte syns. Fick spela upp i små grupper olika saker, som ett ordspråk, en berättelse och ett djur. Sjukt kul.

Borde väl läsa egentligen nu på bussen, för vi har fem ämnen i kursen: dans, teater, musik, bild och rörelse och till varje ämne ska vi läsa 400 sidor 400*5. Det är väldigt mycket att hinna med att läsa, nu i dag torsdag ska jag ha läst 400 och ytterligare 400 sidor till tisdag, har fyra dagar på mig :/ Sedan ska vi ha litteraturseminarium om böckerna på samma tisdag. Tuff kurs och just nu högt tempo, inte alls som förskollärarprogrammet i Karlstad. Men förskollärarprogrammet i Norrköping ska vara det bästa i landet, tydligen.

Jo, måste berätta att jag har börjat jobba på olika förskolor i kommunen. Har varit på några olika nu och kan säga att min VFU förskola är riktigt bra om jag gör jämförelser. Skönt att få inblick på olika förskolor och se hur olika de kan vara, sedan är det inte fel att tjäna extra kulor. Stor skillnad att vara på små avdelning eller en avdelning med 4-5 åringar. Två helt olika pedagogiska ingångssätt och närvarande. Men vill inte säga att något är bättre än det andra.

Våran trea är snart färdig bakad också, skönt att få hålla den fysiskt snart. Nu börjar väntan bli jobbig, kan den inte bara bestämma sig snart för att komma ut :) Vi väntar med öppna armar. Min son vill inte vara minst längre utan vill bli storebror :)


RSS 2.0