Studera = fattig!

Regnet det bara öser ner och solen har gått i ide och värmen har tagit semester. Jag har alltid haft semester tidigare när jag har jobbat. Nu är det första ”sommaren” jag har sommarlov från högskolan. Jag jobbar hela sommaren för att kunna överleva och försörja familjen, men det är inte lätt. Speciellt när man har timlön och får lönen en månad efter. I maj fick jag ett halvt studielån, i juni och juli inget och lönen kommer en månad efter. Det blir ett glapp på en månad utan pengar, hur ska man lösa det? Det pratas så mycket om att det är viktigt att vidarutbilda sig och studera vidare, men hur tänker dem under sommaren. När man har studielån och tilläggslån, varför kan man inte få för sommarmånaderna också. Det är inte bara jag som är studerande förälder, vet att det är fler som har det svårt under sommaren. Förstår dem som inte vill läsa vidare, för det är ett helvete att få det att rulla.

 

Vi har verkligen inte pengar nu under sommaren att göra saker för, som ”alla” andra som inte studerar har (finns undantag). När vi får pengar (i slutet av augusti när barnens skolor och min har börjat) är sommaren över, det är ju nu vi vill göra saker. Våra bekanta och släktingar åker dit, gör det och köper det. Men när vi knappt kan köpa glass åt barnen är det något som är fel, att hela tiden väga saker fram och tillbaka… om vi gör det kan vi inte göra det andra. Jag pratar inte om en vecka på Öland och en rest resa, utan om vi ska spela minigolf med barnen eller åka till stan och köpa glass. Låter kanske bitter, men det är fan inte roligt när vi inte kan göra något speciellt under sommaren. Vi gör saker som vi brukar göra annars med, som att sova över ett par nätter på landet med bekanta. Eller åka till svärfar/svärmor, det är ju saker man gör året runt.

 


 

Pengar är inte allt, men det underlättar en hel del… För ALLT kostar pengar och under sommaren kostar allt lite till. Studera = fattig!!!


Barn fritt *suck*

När svärmor åkte hem bestämde hon sig för att ta med sig barnen hem några dagar, hon bor inte i samma stad som vi. Hon bor 21 mil från oss, så vi kan inte ”bara” åka och hälsa på dem. Redan efter fem minuter var saknaden stor, vi saknar barnen super mycket. Nu har det snart gått två dagar och saknaden är ännu större. Vi vill ha barnfritt ibland så min fru och jag kan ro om oss själva, få egen tid. Då pratar vi om en kväll i halv året, så vi kan gå ut och äta eller gå bio. Fast det brukar sluta med att vi pratar om barnen ändå efter tio minuter :-) och att det blir en gång per år som vi går ut. Vi vill verkligen vara med barnen hela tiden, fast att man har lusta att sälja dem ibland när dem bråkar. Det menar jag inte bokstavligt såklart... ;-)

 

När barnen hade åkte och det blev jätte tyst i huset, blev den lilla lite fundersam. Hon fick svårt att koppla av, hon kände att det saknades något med. Just den här dagen firade vi 2-års bröllopsdag och vi ville göra något. Men när vi satt och planerade ut något kom vi inte på något. Vi tänkte en massa saker men kom fram till att det vill nog barnen också göra eller vara med på. Ska vi inte åka dit, ska vi inte göra det där osv. Prata om att man lever genom sina barn :-) Det slutade med lite kina take-away mat och en komedi film hemma i soffan, riktigt nice… Fast vi saknade barnen hela tiden ;-)


Somnade & sedan spelandes

Igår somnade jag med en kopp kaffe i knät bredvid min dotter i fåtöljen, en tidig morgon och en lång dag med sågning, målning sätter sina spår :) I går kom svärmor på besök till oss och ska stanna några dagar, härligt med lite gäster. Brukar bli sena kvällar när hon kommer på besök, vi lyckas alltid sitta uppe och prata om allt och inget. Men jag satte på mig mina gameing-lurar och startade tv-spelet XBOX360. Var i behov att spela lite på nattkvisten när dem andra pratade. Tror dem pratade med mig med, men hörde inte så mycket med lurarna på ;-)  Eller jag hörde vad jag ville höra, men det är mitt sätt att koppla av lite. Att sätta sig vid tv-spelet och tänka på något annat och vara lite pappa-nördig. Dock har det blivit konkurrans om tv-spelet, min son har börjat spela mer och mer på den. Snart har han mer spel än mig, men framför allt blir han bättre än mig :-) Han har ett så logiskt tänkande när det gäller teknik och spel, spelar ingen roll om det rör om vår dator, Ipad, Iphones, Nintendo DS eller tv-spelet. Han tycker helt enkelt om att spela, men vi har satt upp begränsningar i form av olika tider och stunder. Även spelförbud/uppehåll inför vi om vi tycker det är något som är fel. Han tar verkligen sitt ”straff” bra utan att tjata, som här om dagen då han hade tre dagars uppehåll. Han visste att det inte skulle bli något spelande på tre dagar, men visst ställde han frågan under dem dagarna…

-Får jag spela, nä just det! Jag har ju spel uppehåll.

Inget fel att fråga, om nu föräldrarna har ändrat sig. Man vet ju aldrig :-) Ska tillägga att min son är fem och ett halvt år.


Dyrt med färg!

Då var det tisdagmorgon och har haft tid med frukost ute i solen med frun, gosat med minstingen och även tagit en kopp kaffe på jobbet. Resten av familjen sov när jag åkte, dottern hade en kompis över natt så det blev sent för dem igår.

 

Bygget går framåt och det ser riktigt bra ut, nu sitter jag och jämför färgpriser. Shit vad dyrt det är med färg, färgen kostar i stort sätt lika mycket som allt material kostade. sedan är det en vetenskap vad man ska måla med för olika typer av färger. Det skulle gå att bara måla staketet, men det ska stå några år förhoppningsvis. Så man bör grunda med grundfärg/olja som täpper till porer och stänger träet, då fäster färgen bättre när man ska måla. Men alla målarfirmor har olika sorter och märken, men ”jag” tror att man får lite vad man betalar för. Men det är sura pengar att slänga ut på bara färg, speciellt när man studerar och inte har så mycket cash $$$. Ska överväga vad det blir så berättar jag hur och vad det blev senare.

  

Biltema:

Utegrund 1L 79,90:-

Grundolja 1L 69,90:-

Oljeakrylfärg 5L 399:-

Summa: 549:-

 

Rusta:

Utegrund 0,75L 119:-

Fasadfärg 0,75L 119:-

Summa: 238:-

 

Flugger:

Fasadfärg 0,75L 225:-

Grundolja 0,75L 195:-

Summa: 449:-


Bygget del1

En ny arbetsvecka framför mig efter en skön helg. Barnen sov hos sin farmor och farfar lördag till söndag och vi fick lite mer tid med varandra, jag, min fru och den lilla. Dock så sov inte minstingen så bra på natten, blev ingen sovmorgon eller någon längre sov period. Men vad gör väl det, går att ta igen det senare… om typ femton år:-)

 

Vad gjorde vi annars, staketet på framsidan som vi hade planer på att bygga i helgen har satt fart. Min far och jag började lite smått på söndagen att införskaffa lite virke på ByggMax. En bra bygghandel med "rätt" så bra priser, sedan att personalen inte visste så mycket drog ner det lite. Det blev lite tricksit att försöka få in fem meter långa reglar i bilen. Vill bara säga att vi tog min fars bil, jag är alldeles för rädd om min bil för att köra en massa virke i den. Men såklart uttryckte jag mig inte så till honom, sa bara att det passar bättre om vi tar din bil ;-) Inne på ByggMax lastade vi in vad vi skulle ha i bilen, för att sedan såga till dem i lite mindre bitar i sågbänken. Måste sätt rätt roligt ut när min far körde och jag sprang bakom bilen och höll i dem långa reglarna. Men fram till sågbänken kom vi, där kom nästa problem. Hur ska vi få fast koffertluckan så den inte slår när vi åker. Det fick bli en konstruktion med remmar och spännband, både här och där.

 

Väl hemma började vi med att slå ner stolpskor och regla upp ramen. Min fru och min mor tyckte nog inte vi var dem vassaste verktygen i lådan, när vi stod och kliade oss i huvudet över hur det skulle bli. Men efter lite regn, tänkande, sågande och skratt var ramen på plats och det var dags att ta kväll.

 

Efter jobbet idag blir det till att bygga lite mer, hoppas jag inte springer in i något problem bara :-)  Ska ”bara” stanna till och köpa trallskruv, jag föredrar dem framför vandliga skruvar. Trallskruven behövs inte förborras då det sitter en specialspets på den, den gör så att träet inte spricker och att man kan skruva långt ut på virket. Vanlig skruv har en tendens att spräcka virket om man skruvar för nära kanten.

 

Lovar att det kommer upp bilder på bygget, om det blir bra vill säga ;-)


RSS 2.0