Jobbar extra

Idag jobbar jag sista dagen för den här månaden, de två kommande veckorna ska jag ha VFU. En skön fredag med lite barn och sista dagen på sportlovet, snart väntar Fredagsmys med familjen :) men först några timmar kvar att jobba.

Nu bygger vi med räls och kör med tåg, jag tycker det är riktigt roligt med ;)


Praktiskt seminarium

Sitter på bussen och skriver en respons på grupparbetet som vi har haft. Idag ska vi visa vår aktivitet inför övriga grupper och det hela är examinerande. Vi fick rörelse dans på vår lott, vi valde klassikern "huvud axlar knä och tå".

Nu på morgonen ska vi repetera powerpointen samt dela upp diskussionsfrågorna. Hoppas det kommer gå bra, alltid lite nervöst att redovisa ;)


Måndag och plugg

Då var det måndag och imorgon far vi hem igen. Dagens projekt är att få lite gjort när det kommer till studierna. Svärmor, sonen, äldsta dottern och frugan ska till simhallen. Jag och minstingen stannar hemma och myser, så var inte tanken från början men minstingen fick sådan allergisk reaktion igår så bad blev uteslutet. Synd för hon älskar att bada, men det hade inte gått för huden var helt röd.

Vi har konstaterat att det är ägg och färgämnen hon inte tål och en hel del annat. Hon visar direkt när hon fått i sig något hon inte tål, hon får stora röda fläckar över hela kroppen. :(

Måste berätta att sonen tappade sin FÖRSTA tand igår :) Den har hängt jättelöst i flera dagar men nu till slut åkte den ut. Han blev helt överlycklig och sprang som en duracell-kanin i lägenheten :)

Nä nu är det dags att kliva upp ur badet och hjälpa till med maten...


På besök

I helgen och i början på sportlovet är vi stationerade hos svärmor i Ljungby. Vi kom på lördagen för att barnen skulle på teater med svärmor, en mycket efterlängtad sådan :) På kvällen såg vi melodifestivalen ihop och myste, sonen somnade i mitt knä när jag kliade honom, så underbart när barnen somnar hos en.

Idag söndag väntar ett besök på buslandet och lite bak, barnen brukar vilja baka när vi är här. Jag skulle behöva plugga en hel del, får se om lusten och disciplin infinner sig. Det skulle vara bra om den gjorde det...

Annars hoppas jag på en lugn och skön söndag.


Busfarbror eller pedagog?

Nu har jag jobbat på olika förskolor och haft kontakt med en rad olika föräldrar. Det jag möts av är ofta kommentarer som:
-vad roligt att det är en kille som jobbar idag.
-inte ofta det är killar här
-det går åt med lite manliga pedagoger, som kan bussa och stoja lite med barnen.

Det är det jag vill sätta fingret på, bara för att jag som man är pedagog är det inget som säger att jag bara ska vara "roliga" killen. Jag kan lika mycket och är lika viktig som en kvinnlig kollega. Det är mer accepterat att män är mer bussiga, men är det en roll eller är det en uppgift?

Likaså när det kommer till blöjbyte ute på förskolorna, det kan gå en hel arbetsdag utan att någon ber mig byta blöjor. Fast att det är fullt upp, så tar de flesta och då menar jag överlägset av pedagogerna över ansvaret av blöjbytet. Sedan om det är av snällhet och omtanke vet jag inte, men likväl så är det en av mina arbetsuppgifter. Det känns konstigt att behöva fråga personalen:
-är det okej att jag byter på Sara/Kalle?
-(ett invandrar barn) får jag byta på henne eller vad säger deras religion att som man ta av kläderna på henne?

Mycket att tänka på och många dolda budskap när jag jobbar. En manlig klasskompis gjorde sin praktik på ett ställe där en invandrar kvinna inte ville lämna sitt barn så länge det var en manlig pedagog där. En del förskolor låter inte manliga förskollärare söva barnen inomhus i stängda rum. Hörde av min handledare att en manlig kollega till henne, att han avsagt sig nattningen för att minska spekulationer. då menar jag på att det har gått långt, nu vet jag inte allt bakom det, men det är sjukt. Hur ska man som man kunna utföra sitt JOBB på rätt sätt?

MEN så finns det ju undantag också :) När det fungerar super bra och allt känns helt okej. :)


Varför har du pyjamas?

Gjorde min sista arbetsdag igår för den här veckan, idag väntar grupparbete och litteraturseminarium. Tills idag ska vi ha läst fyra böcker på à 260 sidor, inte check på det :/ Jag får hänga med ändå.

Jo, igår när jag började jobba var det en pojke som såg fundersam ut, sedan lade han huvudet på sned och tittade mig i ögonen och sa
-varför har du pyjamasen på dig?
-tycker du min skjorta ser ut som en pyjamas? Svarade jag.
-ahh, det gör det, sa pojken.
-varför tycker du det ser ut som en pyjamas? Frågade jag honom.
-min pappa har en sådan rutig pyjamas hemma!
-ok, tycker du den är fin?
-nej, svarade pojken och drog ner sin mössa och gick ut.

Rätt gulligt :)

Jag jobbade 9-17 och det var en riktigt härlig dag, mysigt att jobba på mellan avdelningen. Det är en bra blandning av barn, både stora 4 åringar som kan mycket själva och 3 åringar som kräver lite mer. Får ute lite mer av det än bara vara på en stor respektive lite avdelning.

Lunchen bestod av soppa och mjukt bröd till barnens stora förtjusning. Det blev till och med efterrätt, glass :) Det är märkligt hur ljudnivån sänks så fort det serveras något "gott" i förskolan, all koncentration går åt till att äta och njuta.

Men under lunchen började en pojke att stor gråta utan förvarning, han sade att det knäppte till i huvudet och att han fick ont. Efter drygt två timmar fick han näsblod, om det beror på huvudverken eller irriterade slemhinnorna vet vi inte. Ruskigt tycker jag.., men det blev inget mer än så på eftermiddagen.


Första gången på fritids

Fredagen den 8/2 var jag i en förskoleklass och fritids. Den här ligger i en förort till Linköping och det märktes. Helt annan attityd och tillvägagångssätt ön i förskolans. I F-klassen var det två ordinarie stödpersoner som hade hand om var sitt barn. Det säger rätt mycket, det var mycket hårdare, tuffare och allmänt stökigare än jag var van vid.

Efter uteleken var det dags för fredags-film, en film om hundar och jul. Super gullig film som till och med fick med sig "de stökiga" barnen. Men när det var roligt och barnen skrattade blev det ett raseriutbrott på en av de "jobbiga", tyst skrek han hela den och hotade de andra. Men så länge alla gjorde som han sa var det lugnt... Inte helt optimalt tycker jag, men jag ville inte röra i något när jag bara är vikarie.

Efter mellanmålet blev det dansstop till barnens stora förtjusning och vilket ös :) Jag fick äran att måla en massa Skylanders gubbar, inte helt lätt. Dagen flöt på som vanligt annars. Inga större incidenter...


En vanlig arbetsdag

I tisdags var jag på en ny förskola utanför Linköping, där var de fyra avdelningarna indelade i rektangel, cirkel, kvadrat och triangel. Pedagogiskt och bra, ett bra sätt att få in geometriska former på ett enkelt sätt.

Där jobbade jag mellan 7:45-15:30 och det gick hur bra som helst :) fick även prova på att utöva Friskis och Svettis miniröris med barnen. Det var super roligt att röja runt med 25 barn i åldrarna 4-5.

Det är alltid spännande att komma till nya förskolor och se hur man blir bemött. Nu har jag bara haft positiva möten med personal och föräldrar, men en del barn är inte vana med manliga förskollärare. Det märks väldigt tydligt när jag ska ta emot i kapprummet på morgonen, en del bryr sig föga medan andra inte alls vill. En tjej var så när jag var där, hon backade när jag närmade mig. Så vi fick ta det stegvis, men efter en kvart var vi kompisar och vi läste en bok :)

Vid lunch, bordet framför mig, sa en pojke helt apropå -min pappa har en stor snopp!
Ähh, ja ha! Svarade den kvinnliga pedagogen. Om hon svarade undrande eller frågande kvarstår :) Man får höra en hel del spontana saker under dagarna.


Jobbdag

Nu har jag hoppat runt på fem olika förskolor i och utanför Linköping, men imorgon ska jag tillbaka till den jag var på idag :)

Idag blev det jobb mellan 8-17 på mellan avdelningen, det vill säga att barnen är mellan 3-4 år. Det gick bra till en början, men efter lunch blev en kille väldigt blek och trött. Mycket riktigt så kom det en otrevlig överraskning efter mellanmålet, han spydde ner hela matan. På med plastvantar och börja städa, sjukt vad märkligt det är att det sätter igång en reaktion i kroppen på en. Jag började också må dåligt, så vi får se vart det slutar.

Inte nog med det halkade en annan pojke över en liggande pojke på golvet, det slutade med näsblod och ett bett i läppen. När det var fyra barn kvar på eftermiddagen gick tre över till lilla avdelningen och jag stannade kvar med den sjuke tills hans mamma kom och hämtade honom.

Imorgon ska jag jobba 9-17 på mellan avdelningen och hoppas ingen mer är eller blir sjuk!


Första inlägget 2013

Nytt år och nya möjligheter och nu SKA jag bli mer aktiv på bloggen... Lovar :)

Nu är minsta dottern 9 månader fyllda och hon har börjat att röra sig i lodrätt riktning nu också. För ett par veckor sedan knäckte hon krypkoden och har sedan dess inte varit still en minut. Jag har glömt hur mycket passande det var med de andra barnen när de började röra sig :) Nu är det tuggat på både tidningar, Xbox spel, dvd-filmer och möbler. Men vart har tiden tagit vägen, det var ju inte länge sedan hon kom till oss?! Tiden går allt för fort.

Universitetet då? Jo, jag är nu inne på min fjärde termin och närmar mig mitten av utbildningen. Vi håller just på med en kurs som handlar om barnets språkutveckling och hur vi gör oss förstådda genom olika språk som: kroppsspråk, röstläge, uttryck m.m. Har en inlämning nu på måndag, imorgon alltså. Få se vad jag ska skriva om, har inte kommit dit än. Dottern är sjuk och har troligen öroninflammation, så nätterna är en plåga utan sömn och mycket vaggande. Får fokusera hela måndagen på arbetet :/ Huvudsaken är att hon blir frisk!

Tentan jag nämnde i förra inlägget är nu avklarad och rättad och till min stora förtjusning så blev jag godkänd :) 100% på ALLA tentor än så länge tjoho!


RSS 2.0